Eurofysica Blog

uit de dagelijkse practica

Leren is saai!

Brein

 

 

 

 

 

 

 

Gastblog Frans Duijts

De reguliere manier van leren is niet alleen saai, het is ook achterhaald en totaal niet effectief. Bij de reguliere manier van leren, door te lezen, herlezen en rijtjes stampen, zijn leerlingen bijna niet in staat om hoofd- van bijzaken te scheiden. Dit is een behoorlijke statement, maar wel volledig waar.

Begin dit jaar was de roadshow van Eurofysica. Daar heb ik dagelijks een korte presentatie gegeven met als onderwerp breinvriendelijk doceren. Want als je eenmaal weet hoe het brein werkt, dan wordt leren ineens kinderlijk eenvoudig.  En zo maakt u als docent leren leuk!

Een haas en de toren van Pisa ….

Op basis van recente wetenschappelijke inzichten en de eeuwenoude beproefde technieken heb ik in de loop der jaren een eigen studiemethode ontwikkeld. Deze methode noem ik de MaxaM Methode. Volgens studenten een simpel stappenplan om snel inzicht te krijgen in de leerstof en kunnen ze alle feiten eenvoudig onthouden. Andersom werkt het natuurlijk ook; dan stappen we over op het breinvriendelijk doceren.

De vijf stappen zijn:

  1. Helderheid
  2. Verzamelen
  3. Verbeelden
  4. Verbinden
  5. Activeren

Wil je breinvriendelijk doceren, dan pas je dezelfde 5 stappen toe. Alleen geef je nu de informatie op een geheugenvriendelijke manier aan de leerling. Bij stap één breng je helderheid aan. Zorg ervoor dat de leerling weet wat hij / zij moet onthouden en hoe ze het moeten activeren. Bij het leren van woordjes gaat het erom dat ze bijvoorbeeld het buitenlandse woordje horen en dan de Nederlandse betekenis kennen en vice versa.

Dan passen we de volgende stappen toe; het verzamelen en verbeelden. Bijvoorbeeld; het Spaanse woordje Prisa klinkt als de toren van …..? Een leerling zal direct Pisa zeggen. Wat is dan de Nederlandse betekenis? Dat is ‘haast’. En wat voor een dier kunnen we daarvan maken? Juist; een haas. Nu heb je stappen twee en drie aan de leerling gegeven; het verzamelen en verbeelden van de informatie. Omdat ze nu twee plaatjes hebben is het heel erg makkelijk om beide beelden te verbinden middels een kort verhaaltje. Stel je maar eens voor hoe een haas snel de toren van Pisa op rent, want hij heeft ontzettend veel haast om terug te komen in Spanje. De haas wil vanuit de toren zien wat de snelste weg terug is naar Spanje.

Nu is alles verbonden en moeten we wel controleren of de plaatjes ook de juiste woorden oproepen. Oftewel of we een dubbele codering hebben. Dit is de laatste stap. Roepen de plaatjes de juiste woorden op, dan kunnen de leerlingen de nieuwe kennis in de praktijk brengen: het activeren.

De MaxaM Methode op de proef gesteld

Bij het televisieprogramma Katja’s Bodyscan heeft Katja Schuurman m’n methode gebruikt om namen te onthouden. Ze ontmoette 50 mensen en wist 48 voor- en achternamen perfect te onthouden. Een paar maanden later paste Katja Retsin mijn methode live op televisie toe om daar de namen van een studio vol bezoekers te onthouden. En afgelopen januari kon je op televisie zien hoe Niek Roozen mijn methode gebruikte om snel en makkelijk buitenlandse woordjes te leren. Al met al wordt leren supereenvoudig en veel leuker.

Zo leer je geheugenvriendelijke doceren

Om mijn methode goed toe te passen is het belangrijk om daar een gedegen training in te volgen. De vijf stappen bevatten namelijk diepgaande inhoud. Bijvoorbeeld; bij stap nummer twee ‘het verzamelen’ vergaren we namelijk niet alleen de feiten die we nodig hebben, we gaan daar ook aan de slag met een diepgaande analyse en het organiseren van de kennis. Dit jaar geef ik tweemaal de breintraining voor docenten. Daar leer je breinvriendelijk doceren en gaan we ook in op het verhogen van je leessnelheid en breinvriendelijk omgaan met de bureaucratische last van het onderwijs.  Kom direct in actie en meld je aan op : http://www.dehoofdzaken.nl/docenten/

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Eurofysica • April 5, 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *