Eurofysica Blog

uit de dagelijkse practica

Oren, horen en luisteren

oren, horen en luisteren
Week 6 is de week van de Tinnitus, oftewel oorsuizen. Hoog tijd om eens stil te staan bij een orgaan wat altijd actief is en continu informatie doorgeeft aan de hersenen, ook als we slapen.

Een leuke gehoortest om met leerlingen uit te voeren maak je eenvoudig met een functiegenerator en een koptelefoon, of met een luidspreker. Als introductie kan je beginnen om de functiegenerator in te stellen op een hoge frequentie, rond  17.000 Hertz. Leerlingen ervaren zo’n hoge pieptoon meestal als erg vervelend, terwijl je als docent of TOA van boven 24 jaar deze toon meestal niet meer hoort.

Na vijf minuten is het raadzaam de toon uit te schakelen. Dan willen de meeste leerlingen weg omdat de toon blijft irriteren. Een goed moment om duidelijk te maken dat er heel veel mensen zijn die continu een toon of ruis horen en er niet van weg kunnen lopen.

Het blijkt dat er erg veel oorzaken zijn voor dit oorsuizen die allemaal vanuit een lessituatie benaderd kunnen worden. Denk aan het uitleggen van de werking van het oor, verwerking van elektrische signalen en storingen daartussen, frequenties en decibel, vrijetijdsbesteding, etcetera.

Feit blijft dat het oorsuizen door onze eigen hersenen veroorzaakt wordt. De gehoorcentra verwachten informatie en als dat niet komt gaan ze zelf invullen wat het meest voor de hand ligt. Onze hersenen blijken dezelfde truc toe te passen bij het gehoor als ze bij het oog doen. Hier noemen we het dan optisch bedrog of illusie:

optisch bedrog

Als de trilharen in het slakkenhuis beschadigd zijn op een bepaald gebied waardoor ze geen informatie meer doorgeven vullen onze hersenen de informatie aan. Dit kan het oorsuizen tot gevolg hebben.

De meeste leerlingen kennen wel het oorsuizen of verminderd horen na een concert of avondje stappen. Als dit niet te extreem is zal het gehoor volledig herstellen. Krijgen je oren te vaak deze overbelasting te verwerken zullen er gedeeltes beschadigd raken en dan kun je blijven zitten met een nu nog onoplosbaar probleem: tinnitus.

Als je wil horen hoe dit is, kijk dan even hier. Of zet de functiegenerator weer aan met verhoogd volume.  Dit soort lessen zijn in ieders belang; een horende leerling kan immers ook luisteren.

Wil je nog meer uitleggen over het gehoor en de werking ervan, kan onderstaande afbeelding je misschien goed van pas komen. Of kijk eens naar dit model.

oor en frequenties

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Richard • February 5, 2015


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *