Eurofysica Blog

uit de dagelijkse practica

Robotica, daar ga ik niet aan beginnen!

header3
“Leerlingen van nu konden al een iPad bedienen voordat ze konden lopen. En die mag ik als docent iets gaan leren over robotica en programmeren? Dat is onmogelijk!”

Dit soort opmerkingen horen wij regelmatig als wij met docenten spreken over Robotica en Programmeren. Want ja, de gemiddelde leerling heeft er meer affiniteit mee dan de docent zelf. Maar zeg nu zelf, het is wel de toekomst en dat is precies waar wij onze leerlingen op moeten voorbereiden. Generatie Z is er al lang klaar voor en wil graag aan de slag!

Het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Een beetje logisch nadenken en helder inzicht brengen u al heel ver. Daarnaast zijn er al zoveel leuke en goede leermiddelen beschikbaar om robotica en programmeren inzichtelijk te maken: EV3 van Lego, fischertechnik, Arduino, Scratch en natuurlijk de menselijke robot NAO.

Hiermee kan je voor basisschoolleerlingen tot universiteitsstudenten leuke maar vooral ook uitdagende toepassingen bedenken. Veel van deze producten zijn in combinatie met elkaar of naast elkaar te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de programmeertalen. Met een programma als scratch stuur je net zo makkelijk de EV3 van Lego aan als dat je de Fischertechnik LT of TXT module programmeert. Of je programmeert de NAO zo dat hij een rondleiding door uw school geeft!

Een vaak gehoord argument is dat het niet in het curriculum past. “Hoe kan ik dat nu inpassen in mijn lessen?” Er is altijd wel een toepassing te creëren waarmee binnen het bestaande programma een aanvulling met Robotica mogelijk is. Hoe ruimer de fantasie hoe meer mogelijkheden je gaat zien.

Neem bijvoorbeeld de humanoïde robot NAO. Door zijn menselijke voorkomen kan hij makkelijk als spreker worden ingezet, lichamelijke oefeningen voordoen of in plaats van de leerling op school zijn in geval van langdurige ziekte. Het menselijke voorkomen van de NAO maakt voor ons brein acceptatie en communicatie met de robot gemakkelijk. Je zou bijna vergeten dat je met een machine van doen hebt!

Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos. Al een idee wat u er mee zou willen doen?

Toch nog een beetje hulp nodig? Eurofysica biedt gastlessen en workshops voor docenten. Kijk hier voor meer informatie.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Eurofysica • May 20, 2016


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *