Eurofysica Blog

uit de dagelijkse practica

Smartphone in de klas; gemak of kwelling?!

cellular-1352613_960_720

Tegenwoordig zijn de smartphones niet meer weg te denken uit onze maatschappij. En dus ook niet in het onderwijs. Dit heeft  geleid tot meerdere onderzoeken naar de effecten van mobiele telefoons in het onderwijs. Wat blijkt, er zijn zowel voors als tegens.

Johannes Visser, van de Correspondent, heeft recent een onderzoek gedaan met de leerlingen in zijn eigen mentorklas. Een week zonder mobiele telefoon. De conclusies die hij kon trekken:  de betrokkenheid van de leerlingen bij de les was groter en de prestaties beter. Ook de leerlingen zelf waren enthousiast, zij voelden zich rustiger en meer geconcentreerd.

Onderzoek  aan de Universiteite van Southern Maine  toonde aan dat alleen al de aanwezigheid van een mobiele telefoon op tafel afleidend kan werken. Zij ontdekten ook dat vooral de zwakkere leerlingen veel baat hebben bij het verbod van mobiele telefoons in de klas.

Maar er zijn ook een heleboel docenten die het nut van de smartphone in de klas wel inzien. Waarom zou je de smartphone niet betrekken bij de les als de leerlingen er toch zo graag mee bezig zijn? Tegenwoordig zijn er genoeg apps die ervoor zorgen dat je met de telefoon interactieve quizes kunt doen in de klas.  Of de docent laat de leerlingen tijdens de les lesstof opzoeken via hun mobiele telefoons.

Mobiele telefoons zijn hip en modern. En u gaat helemaal met de tijd mee als u ze inzet in de les, maar soms wilt u gewoon even geen afleiding van mobiele telefoontjes. Omdat het bijvoorbeeld veiliger is bij de scheikundeproef of gewoon omdat u onverdeelde aandacht wilt van de leerlingen. Dan kunt u alle mobiele telefoons van de leerlingen handig en veilig opbergen in deze bewaarbox119497-2

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Eurofysica • September 23, 2016


Previous Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *