Eurofysica Blog

uit de dagelijkse practica

“Mevrouw, Mevrouw, wat gaan we doen?”

drijven zinken

Wat is er nou leuker dan samen met kinderen met techniek aan de slag gaan? Ik vind het geweldig. Zo kreeg ik de mogelijkheid om een gastles te komen verzorgen op een basisschool voor leerlingen uit groep 6,7 en 8.

Deze gastles ging over drijven en zinken. Als introductie had ik verschillende blikjes frisdrank, wat fruitsoorten en een aquarium vol met water mee genomen. Deze stonden in het midden van de kring op tafel. De vragen vlogen om mijn oren: “wat is dat?” “wat ga je doen?” “hoezo staat die bak water op tafel” “wat gaan we doen?”, enz. Heerlijk om die kinderen vol verwachting en vragen te zien. Ze wilden graag aan de slag!

“Ik heb hier een blikje coca cola regular en een blikje coca cola light. Hoeveel ml zit in elk blikje?” Ik liet een meisje rechts van mij op de blikjes kijken en het antwoord geven. “In allebei de blikjes zit 330 ml”. “Dat klopt. In beide blikjes zit 330 ml. Maar wat gaat er gebeuren als ik de blikjes in dit aquarium met water leg?” Daar ging iedereen druk over nadenken, discussiëren en opschrijven op het werkblad. Daarna pakte ik het blikje cola regular en legde dit voorzichtig in het water. En … het blikje zinkt. Daarna was de cola light aan de beurt. En nu … het blikje blijft net drijven. Ik hoorde veel verbaasde kreten om mij heen.

Er waren redelijk wat leerlingen die het goed hadden (gegokt).Maar toen kwam de hamvraag: hoe kan dat nou? Een leerling had dit proefje eerder gezien en kon het de groep goed uitleggen.”In gewone cola zit veel suiker en dat is zwaarder dan water. In cola light zit geen suiker maar zoetstof en dat is niet zwaarder dan water.”

Cola light is inderdaad gezoet met zoetstof. En zoetstof is vele malen zoeter dan suiker. Tot wel 300x zo zoet. Hier heb je veel minder van nodig wat ervoor zorgt dat deze cola minder ‘zwaar’ is en dus net blijft drijven.

Hierna was het fruit aan de beurt. “Wat denk je? Wat blijft drijven en wat gaat zinken?” De appel, peer, kiwi, banaan en mandarijn gingen één voor één het water in. De kinderen keken vol belangstelling mee. (Wil je weten welk fruit drijf of zinkt? Probeer het zelf eens uit!)

Na deze introductie was het tijd om zelf aan de slag te gaan. De leskoffer drijven en zinken bood meer dan voldoende materiaal en leuke proeven om mee te werken. De leerlingen maakten groepjes en begonnen enthousiast met experimenteren. Hier en daar werden eigen onderzoeken ontworpen. Heerlijk om dat enthousiasme te zien. Het was lekker rumoerig en rommelig in het klaslokaal maar er was zoveel te beleven!

Na drie kwartier gingen we weer in de kring zitten.  De leerlingen wilden graag vertellen wat ze gedaan hadden. De uitvoering van de proeven ging prima. Maar het trekken van conclusies en het formuleren van bevinden, dat is andere koek. Door elkaar te helpen en aan te vullen kwamen ze een heel eind. Met wat hulp van mijn kant werden er mooie conclusies gevormd. Wat is er veel geleerd deze ochtend!

“Komt u volgende week weer?” werd volop gevraagd. Ze vonden het geweldig.  Ik kreeg zelfs applaus bij het weggaan. Dat is geweldig toch?!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Liesbeth • January 6, 2015


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *