Eurofysica Blog

uit de dagelijkse practica

Wat kleuren al niet doen!

Kleuren

“De Jurk” was trending topic op verschillende Social Media. Veel mensen zagen wit met goud terwijl het toch echt echt blauw met zwart was. Het probleem hier is dat onze hersenen direct invullen wat we zien. Maar dat kleur een interessant onderwerp is dat we wetenschappelijk moeten benaderen, wordt weer eens te meer duidelijk.

De science vakken zijn ideaal om daar meer aandacht aan te besteden. Hieronder een aantal voorbeelden van hoe kleur gebruikt kan worden om bepalingen te doen of om de wetenschap te verduidelijken.

KleurmengingBij natuurkunde zijn kleuren altijd al een geliefd onderwerp geweest zoals de additieve kleurmenging. Het is al eeuwen geleden ontdekt maar de huidige televisies en beamers werken nog steeds op deze manier. Bij deze additieve kleurmenging pak je een rode, groene en blauwe lamp en laat de bundels elkaar overlappen. Je ziet dan de secundaire kleuren ontstaan en in het midden wit.
Zelfs de nieuwste Amoled 4k schermen werken op dit principe,zij het anders ingedeeld.  Links een gewoon led scherm, rechts de Amoled uitvoering. Dit is erg goed te bekijken in de klas met een microscoopcamera zoals de bijvoorbeeld de Dino-Lite.
kleurentelevisie

 

 

 

spectro

 

Bij scheikunde is kleur natuurlijk vooral bekend om een onderscheidt te maken in stoffen met als bekendste voorbeeld fotospectrometrie. De welbekende curven duiden concentratieverschillen aan die we met het oog niet zo goed kunnen onderscheiden.

 

En dat is dan weer een biologische aangelegenheid.  De werking van het oog is zowel bij natuurkunde (lenswerking) en biologie (het oog) in te delen. Kleurenblindheid is echter genetisch bepaald, meestal door een combinatie van genen op het geslachtsgebonden X  chromosoom. Mannen hebben dus pech omdat de reserve ontbreekt. Vandaar dat kleurenblindheid voorkomt bij 1 op de 12 mannen (XY) en 1 op de 250 vrouwen (XX).  Meer informatie op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenblindheid

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Richard • September 2, 2015


Previous Post

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *